На Кіровоградщині протестували проти закриття спортшколи

У селі Мошорине Знам’янського району Кіровоградської області тренери, спортсмени та їхні батьки протестували проти закриття районної спортшколи. 11 відділень школи працюють у восьми селах району. Там займаються понад двісті дітей – розповів ініціатор акції, тренер відділення велоспорту Вадим Кива. За його даними, на акцію протесту зібрались пів сотні людей.

Жителі Мошориного, які проти закриття спортивної школи, зібрались у центрі села, біля приміщення школи.

Діти мають займатися спортом, каже житель села Мошорине Тарас Бабич. Велоспортом займаються двоє його дітей. ”А чим будуть діти займатися, ходити “бички” збирати? Прийшли зі школи, уроки повчили і пішли собі на велоспорт”.

Проти закриття спортшколи і житель села Мошорине Сергій Скорбич. “Син займається вже 2 роки – чемпіон області. Я за те, щоб не закривали цю велобазу, щоб дітям було де займатися. Хочемо, щоб дали гарантію, але вони дають гарантію тільки на словах”.

Відділення Знам’янської спортивної школи у селі Мошорине відкрили 13 років тому. На сьогодні тут тренуються 30 дітей.

У відділенні велоспорту займаються 20 дітей, віком від 10 до 18 років, говорить Вадим Кива. ”Також у нас тренуються дітки, які приїхали з центрів олімпійської підготовки у зв’язку з пандемією. Куди діватися цим дітям, якщо закриють спортивну школу?”

Вихованка спортшколи, учасниця цьогорічного чемпіонату Європи з велоспорту Алла Марущук, розповіла, у зв’язку з карантином приїхала на свою базу, на ній тренується 5 років. Каже: не хоче, щоб її ліквідовували.

Школа випускає дуже багато спортсменів, які добре показують себе не лише на чемпіонатах України, а й на світовому рівні, розповів чемпіон України та учасник чемпіонатів Європи з велоспорту Олександр Шевченко, який зараз тренується у Мошориному. “Ми зараз тренуємося тут, тому що позакривалося все. Нас відправили додому тренуватися”.

Спортивну школу закривають у зв’язку з адміністративно-територіальною реформою, пояснив керівник Знам’янської районної адміністрації Василь Смаглюк. З 1-го січня 2021 року ліквідовується районна адміністрація, у якої школа була на балансі.

За даними керівника району, на фінансування школи – це проведення змагань і заробітна плата 12 тренерів – з районного бюджету цьогоріч витратили один мільйон 466 тисяч гривень. “Знам’янського районного бюджету не буде, а він був основою для фінансування даного об’єкту. Але, ми провели перемовини з новобраними керівниками територій, зокрема Суботцівської об’єднаної громади, і є спільна думка, що цей заклад повинен функціонувати”.

Новообраний голова Суботцівської громади Андрій Борідченко каже: готові взяти спортивну школу на баланс. “Кошти немаленькі, але я думаю, що витрати близько 2 мільйонів, це підйомна сума для нашого бюджету. Як працювало все, так і залишиться працювати, батькам і тренерам немає чого хвилюватися”.

За словами батька велогонщика Сергія Скорбича, якщо спортивну школу закриють, перекриють з односельцями дорогу на Знам’янку.

Суспільне