Що таке Raspberry Pi?

Величезна кількість сучасних цікавих кастомних девайсів створено на базі одноплатного комп’ютера Raspberry Pi. Багато з таких девайсів добираються до краудфандінга і знаходять нових власників. Такими пристроями поповнюється інтернет речей, адже можливостей у одноплатного комп’ютера безліч. Так що ж таке Raspberry Pi і чому багато інженерів віддають перевагу саме цю платформу?

Raspberry Pi, що це?

У 2011 році вперше був сконструйований і представлений одноплатний мікрокомп’ютер Raspberry Pi. Призначався цей девайс для навчання інформатиці, розміром був всього лише з USB-флешку. Він повинен був стати бюджетним інструментом, але виявився популярний і за межами шкільних кабінетів. Популярності в інших сферах посприяли робототехніки та інженери, а також перемога на виставці ARM TechCon в тому ж 2011 році. І сьогодні мікрокомп’ютер Raspberry Pi продовжує активно розвиватися і використовуватися.Мікрокомп’ютер поставляється тільки в форматі друкованої чотиришарове плати. Деякі деталі для конструювання власних девайсів можна відразу замовляти додатково. А можна пристосувати плату під щось своє. Працювати з нею можуть як початківці конструктори (в мережі повно майстер-класів по роботі з різними модифікаціями мікрокомп’ютера), так і просунуті інженери. Плата вже перестала бути просто навчальним інструментом, на її базі створюється дійсно багато різних цікавих пристроїв.З цим комп’ютером можна вчитися не тільки конструювати девайси, але і програмувати. Плату можна підключити до комп’ютера або монітора, щоб почати працювати з власним кодом. По всьому світу програмісти й інженери експериментують з Raspberry Pi, діляться своїми досягненнями і утворюють мультинаціональне технічне співтовариство. Платформа не тільки навчає, а й об’єднує!

Моделі одноплатного комп’ютера Raspberry Pi

З моменту створення найпершої моделі Raspberry Pi вже встигло вийти кілька модифікацій. Нова модель вийшла в 2017 році. Існуючі моделі одноплатного комп’ютера:

  • Raspberry Pi 1 Model A + (в 2014 році була перевипущена, замінила оригінальну плату).
  • Raspberry Pi 1 Model B + (також була перевипущена в 2014 році).
  • Raspberry Pi 2 Model B (плата другого покоління, випущена в 2015 році).
  • Raspberry Pi Zero (стала мікрокомп’ютером за 5 $, відмінності від попередньої версії незначні).
  • Raspberry Pi 3 (вийшла в 2016 році, стала друкованою платою третього покоління).
  • Raspberry Pi Zero W (модель 2017 року з модулями Wi-Fi і Bluetooth).

Плата Raspberry PiГнатися за останніми моделями в даному випадку не обов’язково. Вибір модифікації Raspberry Pi залежить тільки від того, що ви плануєте з нею робити. Переважно роботи з мікрокомп’ютером ведуться з операційними системами на базі ядра Linux, але є підтримка Windows 10 IOT для створення і програмування гаджетів інтернету речей.

З чого почати роботу

Для того, щоб щосили зануритися в світ конструювання та програмування з платформою Raspberry Pi, потрібно не так багато всього. Мінімальний набір:

  • одноплатний комп’ютер Raspberry Pi;
  • монітор або телевізор;
  • HDMI-кабель;
  • клавіатура на USB;
  • комп’ютерна миша на USB;
  • джерело живлення;
  • карта пам’яті SD-формату на 8 Gb.

Схема Raspberry PiВам потрібно підключити до Одноплатний комп’ютера всі інші девайси, вибрати правильні входи на телевізорі або моніторі. Якщо вам буде потрібно інтернет-з’єднання при роботі, ви можете підключити до плати ще й Ethernet-кабель або модуль Wi-Fi в один з USB-портів (в залежності від моделі плати). Джерело живлення підключається після того, як всі сторонні девайси для роботи були правильно приєднані. Після цього можна починати своє повноцінне знайомство з Raspberry Pi!